Ellen Rijsdorp - Groeten uit Delft

Ellen Rijsdorp

"Verwondering met name in de natuur is voor mij een aanzet tot kijken, voelen en beleven. Vormen waar wind, water, vuur of andere aardse elementen mee hebben gespeeld. Een stuk boomschors, de ribbels in het zandstrand, sneeuwkristallen, kruiend ijs: de ritmes die daarin voorkomen zijn de inspiratiebron voor de oppervlakte structuren van mijn keramische objecten."

 

Ellen volgde de keramiekopleiding (Gouda 1985 – 1991). Na 12 jaar intensief rakustoken besloot zij rigoureus een andere richting te kiezen en keerde terug naar het steengoed stoken. Na wat experimenteren kwam zij uit op de voor haar zo kenmerkende dubbelwandige bolvormen. "Ze ogen zacht als fluweel, vragen erom aangeraakt te worden. Ze balanceren op een rubber ring zodat de objecten in verschillende standen gepresenteerd kunnen worden. Je mag ermee spelen."

 

In mei en juni 2016 werd Ellen uitgenodigd om te komen werken als artist–in-residence in San Bao, China. "Het was een goed moment, na vijfentwintig jaar gewerkt te hebben als professioneel keramist, voor reflectie en verdieping. Op die inspirerende plek, nabij porselein hoofdstad Jingdezhen, heb ik onderzoek gedaan voor nieuw werk."

 

Inmiddels is er een compleet nieuwe collectie werk: ronde kommen die uit het midden liggen, grof afgewerkte randen. Alsof het object uit de rotsen is gehakt. Gevonden, na jarenlange verwering. In de komvorm ligt soms, diep verscholen in het craquelerende porselein, een meertje van glazuur. "Het is spannend om binnen dit nieuwe kader op ontdekkingstocht te gaan. Het biedt weer veel nieuwe mogelijkheden."

 

Contactgegevens:
/www.ellenrijsdorp.nl