Rob van Es - Groeten uit Delft

Rob van Es

Rob van Es maakt in een zeer beperkte oplage sjabloondrukken van 17de eeuwse stillevens. ‘Recomposed stillevens’ noemt hij ze. Hij vangt de essentie van bekende historische stillevens en zet deze om in een eigentijds kleurpalet en basale vormen. En dan niet tegen een donkere achtergrond zoals destijds gebruikelijk was, maar vrij in de witte ruimte.

 

Dat deze stillevens vooral botanica laten zien, is niet toevallig. Rob van Es is gebiologeerd door plantenvormen. De structuur van planten biedt hem een inspirerend platform om te experimenteren met vorm en kleur. Dat doet hij ook op microniveau. Hij maakt al jaren via zijn microscopen foto’s van botanische structuren op cel-niveau.

 

Zijn geraffineerd eenvoudige sjabloondrukken en raadselachtige microfoto’s lijken twee werelden. Maar beide uitersten vinden elkaar in zijn stelling dat al zijn beelden op de keeper beschouwd abstracties van de werkelijkheid zijn. Ze bevreemden de kijker. We denken zin en betekenis te zien, maar toch zet dat ons op het verkeerde been. Het spel van vormen en kleuren domineert, betekenis is bijzaak. Zelfs als het om een herinterpretatie gaat van gerenommeerde stillevens uit de gouden eeuw.

 

Foto 1: Recomposed stilleven, gebaseerd op Willem van der Ast (1593 – 1657), ‘Stilleven met vruchten en slakkenhuizen’.

Foto 2: Dwarsdoorsnede van een halm van helmgras. Microscoopfoto.

 

Contactgegevens:
www.robvanes.nl