Nieuws

 

In iedereen schuilt een Meisje met de Parel

In het weekend van zaterdag 1 en zondag 2 oktober (Delftse Atelierroute) kunnen bezoekers zich van 12.00 tot 17.00 uur in het Delftse ateliercomplex Bacinol aan de Hooikade 13 laten fotograferen als Het Meisje met de Parel. Niet in complete outfit, maar alleen met De Parel. En met de juiste pose natuurlijk. Onder de deelnemers wordt een kunstwerk verloot.

Lees meer »

De ontmoeting, wordt vervolgd

Mariska Mallee (kunstenaar van Arti-shock ) en Ellen Rijsdorp hebben de vruchtbare samenwerking die ontstond tijdens  ‘De Ontmoeting” voortgezet. Zij hebben gereageerd op De Open Call- “Ode aan de natuur” in de kloostertuin Onze lieve Vrouwe Ter Nood in Heiloo.

Lees meer »

Wethouder opent Pakje Kunst in Bacinol

Wethouder Frank van Vliet trok woensdag 14 september een kunstwerkje van de Delftse kunstenaar Noëlle van der Hagen uit de Pakje Kunst-automaat in het Bacinol-gebouw, waarmee deze 4 euro-automaat officieel voor geopend werd verklaard. Ondertussen hebben al veel andere bezoekers een kunstverrassing uit de automaat gehaald.

Lees meer »

Open Monumentendag 11 september

Zondag 11 september 12.00 tot 17.00 uur: open ateliers bij de kunstenaars van Bacinol (Hooikade 13 Delft) tijdens Open Monumentendag. Ook rondleidingen door oud-medewerkers van Braat en een historische expositie over de oude Braat-fabriek.

Lees meer »

Pop-up expo 24 juli

Rob van Es is al een tijdje bezig met het geven van een cursus schilderen met als thema 'Zo mooi kan lelijk zijn'. De resultaten van de cursisten zijn zondagmiddag 24 juli te bewonderen in de gang bij onze ateliers. 

Lees meer »

Subtiele papierkunst

In De Salon (naast Huszar) in het Bacinol-gebouw is deze zomer een prachtige expositie te zien met subtiel werk van papierkunstenaar Elise Kloppers. Zij heeft haar atelier in het Bacinol-gebouw.

Lees meer »

Rijn-Schiekanaal stroomt door Stadskantoor

Het 35-meter lange panorama-kunstwerk van het Rijn-Schiekanaal hangt tot 25 mei in het Stadskantoor van Delft. Het zijn 51 tekeningen die in een aansluitende rij het landschap tussen 't Haantje en de brug bij de Plaspoelpolder laten zien. Kinderen, jongeren, ouderen, azc-bewoners en kunstenaars uit Delft en Rijswijk werkten hier aan mee. Het project is een onderdeel van De Ontmoeting. Dat is het samenwerkingsproject van Delftse kunstenaars uit ateliercomplex Bacinol en Rijswijkse kunstenaars van kunstenaarsorganisatie Arti-Shock, waarbij zij elkaars grenzen en de grenzen van beide gemeenten verkennen.

Lees meer »

Arti-Shock in Bacinol

Werk van zes kunstenaars van de Rijswijke kunstenaars-organisatie Arti-Shock is tot eind juni te zien op de kunstmuur van Bacinol in restaurant Huszar. De expositie maakt deel uit van De Ontmoeting, een reeks evenementen waarbij Delftse kunstenaars van Bacinol en Rijswijkse kunstenaars van Arti-Shock samenwerken en elkaar inspireren.

Lees meer »

Klein kijken in bilbiotheek Rijswijk

Kunstenaar-microscopisten Wim van Egmond en Rob van Es gaven 26 maart in de bibliotheek van Rijswijk een microscopie-workshop: speuren naar het vruchtbeginsel van de tulp en naar raderdiertjes uit de sloot. En dan ook nog eens tekenen wat je ziet. Lijkt moeilijk, maar de deelnemers deden het met veel plezier. De workshop is een onderdeel van project 'De Ontmoeting', de samenwerking van Delftse kunstenaars (Bacinol) en Rijswijkse kunstenaars (Arti-Shock).

Lees meer »

Nieuwe stad in Rijswijk

Zaterdag 13 maart bouwden kinderen en andere volwassenen in twee uur tijd een nieuwe stad in Rijswijk. Het gebeurde in de bibliotheek van Rijswijk. Kunstenaar Ben Stolk had een partij houtjes, zagen en verf bij zich. Met het puntje van de tong uit de mond werd er gezaagd, gelijmd en geverfd. Met een prachtige fantasiestad als resultaat.

Lees meer »

Wethouders voltooien 35 meter lang kunstwerk

Vrijdag 25 februari, voltooiden wethouder Johanna Besteman (Rijswijk) en Bas Vollebregt (Delft) de opening van 'De Ontmoeting'. Zo heet de groepsexpositie van kunstenaars uit Rijswijk (Arti-Shock) en Delft (Bacinol) in de bibliotheek van Rijswijk. Onderdeel van de expo - die tot 3 april duurt - is een 35 meter lang kunstwerk dat het landschap van het Rijn-Schiekanaal laat zien. Kunstenaars, bieb-bezoekers, scholieren en asielzoekers werkten hier eendrachtig aan. De twee wethouders legden tijdens de opening de laatste hand aan dit mega-kunstwerk.

Lees meer »

Ellen in Wonderland

Scherven van de Delfts-blauw fabriek Heinen krijgen een nieuw leven in het keramiek-atelier van Ellen Rijsdorp in het kunstgebouw van Bacinol. Samen met collega-kunstenaar Resie Schlooz werkt ze aan een unieke combinatie. Ellen Rijsdorp gebruikt klei uit de grond van buurtschap Pasgeld (op de grens van Delft en Rijswijk). En Resie Schlooz heeft een schat aan scherven die ze kocht bij keramiekmaker Heinen. Zo ontstaan wonderlijke en unieke figuren die zo weggelopen lijken te zijn uit het kinderboek Alice in Wonderland.

Lees meer »

35 meter Panorama Rijswijk

Klaar voor de strijdZe liggen al klaar: vijftig aansluitende foto’s van het Rijn-Schiekanaal. Van het Haantje in Delft tot onder de brug van de Plaspoelpolder. Dinsdag 22 februari t/m vrijdag 26 februari gaan kunstenaars en langskomende Rijswijkers en Delftenaren er elke middag van 14.00 tot 17.00 uur mee aan de slag in de bibliotheek van Rijswijk. Iedereen mag meedoen.Op vijftig grote vellen papier ontstaat dan een 35 meter lang kunstwerk. Elke deelnemer krijgt een vel papier en één van de foto’s. Schilderen, plakken, tekenen, borduren: alles mag, alles kan. Vrijdag 22 februari eind van de middag is dit unieke ‘Panorama Rijswijk’ klaar om bewonderd te worden. Wethouders Johanna Besteman (Rijswijk) en Bas Vollebregt (Delft) leggen die dag om 16.00 uur in de bieb de laatste hand aan dit unieke ‘Panorama Rijswijk’.Het kunstwerk is onderdeel van ‘De Ontmoeting’, het project van kunstenaars van stichting Arti-Shock (Rijswijk) en van Vereniging Bacinol (Delft). Met gezamenlijke projecten verkennen zij de grenzen van beide gemeenten. Met dank aan de steun van de gemeenten Rijswijk en Delft.

Lees meer »

Delftse kunst in Rijswijkse galerie

De kunstenaars van ateliercomplex Bacinol verhuizen tijdelijk naar Rijswijk. Althans hun kunstwerken dan. Ze exposeren met elkaar in galerie Arti-Shock van de gelijknamige kunstenaarsvereniging in Rijswijk. De expositie in deze galerie in de Schoolstraat is onderdeel van de Ontmoeting. Zo heet de uitwisseling van Delftse en Rijswijkse kunst. Vorig jaar leverde dat een Delft-Rijswijkse expositie op in het Delftse Stadskantoor. Later deze maand gebeurt hetzelfde in de centrale bibliotheek van Rijswijk. Maar nu eerst een mooie afgewogen expositie van alleen maar Delftse kunstenaars in het hartje van Rijswijk bij Arti-Shock met de toepasselijke naam ‘Groeten uit Delft.’

Lees meer »

Zeefruit van Wim van Egmond op de kunstmuur van De Salon

De Salon - onderdeel van Huszar in het Bacinol-gebouw - heeft iets verrassends aan de muur: zeefruit. Microfotograaf Wim van Egmond maakte het: vier grote panelen met piepkleine zeeëgeltjes, sponzen, krabbetjes en ander zeefruit. Een smakelijke kijk-puzzel voor wie hier na de corona-sluiting komt eten. De panelen maken deel uit van een reeks uitvergrote landschappen van het leven in de getijdenpoeltjes aan de kust van Bretagne. De gefotografeerde organismen in de getijdenzone schuilen tijdens laagwater onder een steen, of in een poeltje tussen de rotsen. Wim heeft zijn studio in Bacinol. Hij maakt onder meer portretten van micro-organismen, zoals bacteriën, algen, en schimmels.

Lees meer »