Home » Nieuws

Nieuws

 

Rijn-Schiekanaal stroomt door Stadskantoor

Het 35-meter lange panorama-kunstwerk van het Rijn-Schiekanaal hangt tot 25 mei in het Stadskantoor van Delft. Het zijn 51 tekeningen die in een aansluitende rij het landschap tussen 't Haantje en de brug bij de Plaspoelpolder laten zien. Kinderen, jongeren, ouderen, azc-bewoners en kunstenaars uit Delft en Rijswijk werkten hier aan mee. Het project is een onderdeel van De Ontmoeting. Dat is het samenwerkingsproject van Delftse kunstenaars uit ateliercomplex Bacinol en Rijswijkse kunstenaars van kunstenaarsorganisatie Arti-Shock, waarbij zij elkaars grenzen en de grenzen van beide gemeenten verkennen.

Lees meer »

Arti-Shock in Bacinol

Werk van zes kunstenaars van de Rijswijke kunstenaars-organisatie Arti-Shock is tot eind juni te zien op de kunstmuur van Bacinol in restaurant Huszar. De expositie maakt deel uit van De Ontmoeting, een reeks evenementen waarbij Delftse kunstenaars van Bacinol en Rijswijkse kunstenaars van Arti-Shock samenwerken en elkaar inspireren.

Lees meer »

Klein kijken in bilbiotheek Rijswijk

Kunstenaar-microscopisten Wim van Egmond en Rob van Es gaven 26 maart in de bibliotheek van Rijswijk een microscopie-workshop: speuren naar het vruchtbeginsel van de tulp en naar raderdiertjes uit de sloot. En dan ook nog eens tekenen wat je ziet. Lijkt moeilijk, maar de deelnemers deden het met veel plezier. De workshop is een onderdeel van project 'De Ontmoeting', de samenwerking van Delftse kunstenaars (Bacinol) en Rijswijkse kunstenaars (Arti-Shock).

Lees meer »

Nieuwe stad in Rijswijk

Zaterdag 13 maart bouwden kinderen en andere volwassenen in twee uur tijd een nieuwe stad in Rijswijk. Het gebeurde in de bibliotheek van Rijswijk. Kunstenaar Ben Stolk had een partij houtjes, zagen en verf bij zich. Met het puntje van de tong uit de mond werd er gezaagd, gelijmd en geverfd. Met een prachtige fantasiestad als resultaat.

Lees meer »

Wethouders voltooien 35 meter lang kunstwerk

Vrijdag 25 februari, voltooiden wethouder Johanna Besteman (Rijswijk) en Bas Vollebregt (Delft) de opening van 'De Ontmoeting'. Zo heet de groepsexpositie van kunstenaars uit Rijswijk (Arti-Shock) en Delft (Bacinol) in de bibliotheek van Rijswijk. Onderdeel van de expo - die tot 3 april duurt - is een 35 meter lang kunstwerk dat het landschap van het Rijn-Schiekanaal laat zien. Kunstenaars, bieb-bezoekers, scholieren en asielzoekers werkten hier eendrachtig aan. De twee wethouders legden tijdens de opening de laatste hand aan dit mega-kunstwerk.

Lees meer »

Ellen in Wonderland

Scherven van de Delfts-blauw fabriek Heinen krijgen een nieuw leven in het keramiek-atelier van Ellen Rijsdorp in het kunstgebouw van Bacinol. Samen met collega-kunstenaar Resie Schlooz werkt ze aan een unieke combinatie. Ellen Rijsdorp gebruikt klei uit de grond van buurtschap Pasgeld (op de grens van Delft en Rijswijk). En Resie Schlooz heeft een schat aan scherven die ze kocht bij keramiekmaker Heinen. Zo ontstaan wonderlijke en unieke figuren die zo weggelopen lijken te zijn uit het kinderboek Alice in Wonderland.

Lees meer »

35 meter Panorama Rijswijk

Klaar voor de strijdZe liggen al klaar: vijftig aansluitende foto’s van het Rijn-Schiekanaal. Van het Haantje in Delft tot onder de brug van de Plaspoelpolder. Dinsdag 22 februari t/m vrijdag 26 februari gaan kunstenaars en langskomende Rijswijkers en Delftenaren er elke middag van 14.00 tot 17.00 uur mee aan de slag in de bibliotheek van Rijswijk. Iedereen mag meedoen.Op vijftig grote vellen papier ontstaat dan een 35 meter lang kunstwerk. Elke deelnemer krijgt een vel papier en één van de foto’s. Schilderen, plakken, tekenen, borduren: alles mag, alles kan. Vrijdag 22 februari eind van de middag is dit unieke ‘Panorama Rijswijk’ klaar om bewonderd te worden. Wethouders Johanna Besteman (Rijswijk) en Bas Vollebregt (Delft) leggen die dag om 16.00 uur in de bieb de laatste hand aan dit unieke ‘Panorama Rijswijk’.Het kunstwerk is onderdeel van ‘De Ontmoeting’, het project van kunstenaars van stichting Arti-Shock (Rijswijk) en van Vereniging Bacinol (Delft). Met gezamenlijke projecten verkennen zij de grenzen van beide gemeenten. Met dank aan de steun van de gemeenten Rijswijk en Delft.

Lees meer »

Delftse kunst in Rijswijkse galerie

De kunstenaars van ateliercomplex Bacinol verhuizen tijdelijk naar Rijswijk. Althans hun kunstwerken dan. Ze exposeren met elkaar in galerie Arti-Shock van de gelijknamige kunstenaarsvereniging in Rijswijk. De expositie in deze galerie in de Schoolstraat is onderdeel van de Ontmoeting. Zo heet de uitwisseling van Delftse en Rijswijkse kunst. Vorig jaar leverde dat een Delft-Rijswijkse expositie op in het Delftse Stadskantoor. Later deze maand gebeurt hetzelfde in de centrale bibliotheek van Rijswijk. Maar nu eerst een mooie afgewogen expositie van alleen maar Delftse kunstenaars in het hartje van Rijswijk bij Arti-Shock met de toepasselijke naam ‘Groeten uit Delft.’

Lees meer »

Zeefruit van Wim van Egmond op de kunstmuur van De Salon

De Salon - onderdeel van Huszar in het Bacinol-gebouw - heeft iets verrassends aan de muur: zeefruit. Microfotograaf Wim van Egmond maakte het: vier grote panelen met piepkleine zeeëgeltjes, sponzen, krabbetjes en ander zeefruit. Een smakelijke kijk-puzzel voor wie hier na de corona-sluiting komt eten. De panelen maken deel uit van een reeks uitvergrote landschappen van het leven in de getijdenpoeltjes aan de kust van Bretagne. De gefotografeerde organismen in de getijdenzone schuilen tijdens laagwater onder een steen, of in een poeltje tussen de rotsen. Wim heeft zijn studio in Bacinol. Hij maakt onder meer portretten van micro-organismen, zoals bacteriën, algen, en schimmels.

Lees meer »

Ellen Rijsdorp wint Siegbuger Keramikpreis

Ellen Rijsdorp heeft 9 januari de Siebuger Keramiekprijs in de wacht gesleept en werd uit een aantal genomineerden als beste keramiste beoordeeld. Aanleiding was haar expositie in De Salon, de kunstzaal van restaurant Huszar in het Bacinol-gebouw. Rijsdorps werk was daar in december op een bijzondere manier aan de wand gemonteerd, alsof het tonen van een muziekladder zijn. De jury van de Siebuger Keramiekprijs let met name op hoe sterke ideeën achter het werk worden omgezet in geraffineerde technieken. 

Lees meer »

Na de Ontmoetingskunst nu ook de film

Film, gemaakt door Paul Rupp, over de eerste presentatie van De Ontmoeting. De resultaten van de samenwerking van Delftse kunstenaars (Vereniging Bacinol) en Rijswijkse kunstenaars (Arti-Shock) in het Stadskantoor van de gemeente Delft worden door Ben Stolk en Mariska Mallee van uitleg voorzien. Thema: raakvlakken en verschillen tussen Delft en Rijswijk. Maar het gaat ook over het gezamenlijke creatieve proces van Delftse en Rijswijkse kunstenaars. Met dank aan de gemeente Delft en de gemeente Rijswijk.

Lees meer »

Highlight Delft 2021 cancelled

Wat ontzettend zonde! Wij vernemen zojuist dat Highlight Delft 2021 is gecancelled. Sterkte voor alle betrokkenen die zo hard hebben gewerkt om een prachtig programma te realiseren.

Lees meer »

Bacinol en Highlight Delft

Bacinol doet in november volop mee aan Highlight Delft, het drie avonden durende evenement op het snijvlak van kunst, licht en wetenschap.Er zijn twee routes: één op Delft Campus en één in ‘Nieuw Delft’. Deze laatste loopt van het Bacinol gebouw naar  Station Delft.

Lees meer »

Opening expositie De Ontmoeting

Op vrijdag 15 oktober legden Delftse wethouder Bas Vollebregt en Rijswijkse wethouder Johanna Besteman een symbolische knoop ter opening van de expositie De Ontmoeting. Ze gaven daarmee het startsein voor een grensoverstijgende expositie in het Stadskantoor van Delft en een serie gratis toegankelijke workshops die samenhangen met dit Delfts-Rijswijkse samenwerkingsproject.

Lees meer »

De Ontmoeting - expositie met workshops

In het Stadkantoor begint vrijdagavond 15 oktober een grensoverstijgende expositie 'De Ontmoeting'. Delftse wethouder Bas Vollebregt en Rijswijkse wethouder Johanna Besteman zijn er die dag om 18.00 uur bij om deze tentoonstelling samen te openen. Logisch, want dit kunstevenement gaat over zowel Delft als Rijswijk.

Lees meer »

Workshops project De Ontmoeting

Kunstenaars uit het Delftse ateliercomplex Bacinol en kunstenaars van de Rijswijkse stichting Arti-Shock trokken een paar maanden samen op. In groepjes van steeds een Delftse en een Rijswijkse kunstenaar maakten we kunst die gaat over grenzen: de grenzen tussen Delft en Rijswijk en over de grenzen van kunstenaars uit beide gemeenten. Het resultaat is verrassend. Het project heeft een passende naam: ‘De Ontmoeting.’

Lees meer »

Delftse Atelierroute in Bacinol

Ook dit jaar tonen een aantal Bacinol kunstenaars hun werk en atelier tijdens de 26e Delftse Atelierroute, in het weekend van 2 en 3 oktober 2021 van 12:00 tot 17:00 uur. Maak kennis met de kunstenaar, de zienswijze, het werk en het prachtige gebouw. Wees welkom!

Lees meer »