Meisjes en jongens met de parel

Gepubliceerd op 25 november 2022 om 12:33

Expositie van en voor Delftenaren in het Stadskantoor

 

Kunstenaars van Ateliers Bacinol zijn geïnspireerd door Johannes Vermeer. Waar dat toe leidt, is van 1 december tot half januari te zien in het Stadskantoor. Met eigentijdse versies van bekende schilderijen van Vermeer bijvoorbeeld. Maar ook het ‘melkzuurbacteriemeisje’ is erbij: een werk van Wim van Egmond die melkzuurbacteriën en het bekende Melkmeisje samenbracht in één kunstwerk. Papierkunstenaar Elise Kloppers maakte papieren collages in de Vermeer-kleuren blauw en geel. En Yara Konings creëerde met ‘De Parel’ een bijzonder sieraad.

 

Vijftig meisjes en jongens met de parel

Ook vijftig Delftenaren en streekgenoten zijn op de tentoonstelling te zien. Zij lieten zich fotograferen met de bekende parel in het linkeroor. Dat leverde een unieke fotocollage op met eigentijdse portretten van meisjes, jongens, vrouwen en mannen met de parel.

 

Brieven aan Vermeer

Nog iets: bezoekers aan de expositie in het Stadskantoor kunnen een brief aan Vermeer schrijven. De schrijftafel staat klaar met speciaal briefpapier. Kunstenaar Rob van Es: ‘Mensen kunnen Vermeer per brief een persoonlijke vraag stellen. Over zijn leven, over de stad Delft in de 17de eeuw of over z’n schilderijen. De brieven komen aan de muur van de expositie in het Stadskantoor.’ 

Aan die muur hangen al brieven die leerlingen van de Vermeerschool en bezoekers van het Vermeer Centrum Delft schreven.

 

‘Bacinol ontmoet Vermeer’ is gemaakt door de Bacinol-kunstenaars Joost Konings, Yara Konings, Annemiek van de Pol, Wim van Egmond, Roos Wisse, Edith Bons, Elise Kloppers en Rob van Es.

De expositie in het Stadskantoor is op alle werkdagen gratis toegankelijk. Herman Weyers, directeur van het Vermeer Centrum Delft, opent de tentoonstelling op 2 december 16.00 uur.

 

Illustratie ‘Vijftig eigentijdse meisjes en jongens van Vermeer’
Foto’s gemaakt door Annemiek van de Pol en Marianne van Es

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.