Esyas is níet melaats en dat gaan we vieren!

Gepubliceerd op 15 oktober 2019 om 12:23

Deelnemers aan het Knapsack Festival kunnen op zondag 10 november Delftenaar Esyas Tomassoon gelukwensen met het feit dat hij na onderzoek niet melaats blijkt te zijn. Dat kan in het atelier van kunstenaar Rob van Es in ons mooie Bacinolgebouw. Het medisch onderzoek van Esyas was bijna 400 jaar geleden. Archivaris Bas van der Wulp vond de bijbehorende medische verklaring uit 1621 in het Stadsarchief. Daarin staat dat de meesters van de St.-Jacobskapel in Haarlem de Delftenaar na onderzoek melaats-vrij verklaren.

 

Schildering in middeleeuwse stijl

Feest voor Esyas dus! En voor ons. Deelnemers aan de Knapsack-workshop kunnen deze tekst - afgedrukt op speciaal oorkonde-papier - compleet maken met een sierlijke tekening of schildering in middeleeuwse stijl. Voorbeelden zijn aanwezig. Dat gebeurde vroeger in oude teksten wel vaker. Monniken hadden er dagwerk aan. Maar dan ging het meestal over koningen en helden. En niet over sloebers zoals Esyas.

 

Middeleeuwse foto, tattoo en zelfgemaakte eetnap

De felicitatie-oorkonde voor Esyas maakt deel uit van een Knapsack-reis door de ateliers van Bacinol.

Op 10 november kunnen mensen hier ook een middeleeuwse eetnap boetseren bij keramist Ellen Rijsdorp. Bij fotograaf Jacqueline Louter kunnen bezoekers verkleed als middeleeuwers op de foto en bij tattoo-expert Joost Konings kunnen liefhebbers een middeleeuwse (en verwijderbare) tattoo op hun arm laten zetten.

 

Deze complete twee uur durende reis door de Bacinol-ateliers kost 20 euro per persoon. Voor tickets ga naar www.knapsackfestival.nl

Artikel in Delft op zondag & Artikel in Delftse Post