Vanaf 1 december komt er een nieuwe kunstenaar in de ateliers van Bacinol werken! Bij deze heten wij Wim van Egmond hartelijk welkom in ons midden.
Hoewel, kunstenaar? "Mijn werk bevindt zich ergens in het niemandsland tussen de kunst en de wetenschap. Ik ben ‘microfotograaf’ en mijn favoriete bezigheid is het portretteren van micro-organismen". Dat doet hij al meer dan 25 jaar. Met behulp van een microscoop laat hij de onbekende microscopische wereld zien. Je zou kunnen denken dat dat na zo veel jaar een beetje eentonig wordt? "De hoeveelheid onderwerpen is eindeloos. Naast portretten van amoebes, trilhaardiertjes, kiezelwieren en blauwalgen fotografeer ik ook microlandschappen van schimmels en bacteriën. Als het maar klein genoeg is. In feite ben ik een pure realist. Ik verzin er niets bij. Leg alles zo natuurgetrouw mogelijk vast. Maar doordat mijn onderwerpen er zo vreemd uitzien valt het helemaal niet op als mijn werk in een expositie met abstracte kunst hangt".
Omdat de meeste microben heel beweeglijk zijn is het zonde om alleen maar foto’s te maken. Met film kan je het wonderlijke gedrag van het minuscule leven om ons heen zien. Zelfs een doodgewone watervlo blijkt tot bijzondere dingen in staat te zijn. Bekijk hier zijn Water Flea Waltz.
Wim werkt niet altijd met de microscoop. Wel gaat het altijd om het vastleggen van iets wat je normaal niet kan zien. Van verborgen leven of van leven dat zo traag is dat je het moet versnellen om te zien dat het leeft. "Door middel van time-lapse opnamen kun je zien hoe schimmels groeien, en hoe ze elkaar te lijf gaan". De time-lapse Fungi Duel is een mooi voorbeeld.
Wim maakt tentoonstellingen en werkt mee aan televisieprogramma's en internationale filmproducties. Hij werkt regelmatig samen met wetenschappers. Samen met bodemecologen van de Universiteit van Wageningen onderzoekt hij wat er zich in de bodem afspeelt. Hoe plantenwortels groeien of hoe wormen gehakt maken van een composthoop is te zien in Life in the compost bin.
In zijn meest recente tentoonstelling op Texel, waarbij verschillende kunstenaars aan zeeonderzoekers gekoppeld werden laat hij zien hoe vol met leven de bodem van de Waddenzee zit. En dat een bakje met stinkende modder ook een kleurrijke aquarel kan zijn: Sea Art Tour Texel.
Wim woont niet in Delft maar in Berkel en Rodenrijs. Wat doet hij dan in Delft? "De reden is simpel. Delft is de stad van Antoni van Leeuwenhoek. En daar doe ik al een aantal jaren onderzoek naar. Dat onderzoek doe ik op microscopische wijze. Ik onderzoek namelijk maar 1 brief van Van Leeuwenhoek. Die van 7 september 1674. En in die brief bestudeer ik maar 1 zin. Die van de eerste beschrijving van micro-organismen, de ontdekking van de microwereld. Antoni van Leeuwenhoek ontdekte voor het eerst micro-organismen in water uit het Berkelse Meer". En laat Wim nou precies op de plek van die vondst wonen!

Foto: © Michel Salaün, Wim van Egmond werkt op vakantie gewoon door, 2018

Foto: © Wim van Egmond, Cyanobacteriën (blauwalgen) uit het meer van het Delftse Hout, 2018