7 september: Van Leeuwenhoek weer terug in Delft!
Antoni van Leeuwenhoek, de bekendste microscopist van Nederland en eigenlijk ook van de wereld, is dinsdag 7 september weer even terug in Delft. Hij woonde en werkte in de 17de eeuw in deze stad een huis op hoek van de Hippolytusbuurt en de Nieuwstraat. Precies daar is Antoni van Leeuwenhoek op 7 september weer te vinden!
Wim van Egmond en Rob van Es, twee Delftse microscopisten van nu, gaan verkleed als Van Leeuwenhoek van 12.00 tot 14.00 uur in het grachtenwater van de Hippolytusbuurt op zoek naar kleine waterdiertjes. En natuurlijk hebben ze de bekende Van Leeuwenhoek-microscoopjes bij zich. Passanten mogen er doorheen kijken om zich – net als Van Leeuwenhoek – te verwonderen over die prachtige onzichtbaar kleine microwereld.
Maar waarom precies op 7 september? Op die dag in het jaar 1674 schreef Van Leeuwenhoek vanuit Delft een brief aan de Royal Society in Engeland. Dat was destijds hét wetenschappelijk instituut van de Westerse wereld. In zijn brief beschreef hij hoe hij in water uit een meer in Berkel (vlakbij Delft) micro-organismen vond. De allereerste beschrijving van een microbe. Hij beschreef met grote precisie hoe dit waterorganisme was opgebouwd en daardoor weten we nu dat het om een blauwalg ging. Dit moment wordt algemeen gezien als het begin van de microbiologie. Vandaar dat 7 september onder microscopisten – en nu ook bij alle Delftenaren – bekend staat als Van Leeuwenhoek-dag.
Wim van Egmond en Rob van Es hebben hun microscopie- en kunstenaarsatelier in ons Bacinol gebouw.