GESCHIEDENIS

Bacinol werd in 1932 gebouwd als hoofdkantoor van Koninklijke Fabriek F.W. Braat. De Delftse ondernemer F.W. Braat stichtte een loodgietersbedrijf dat zich begin vorige eeuw ontwikkelde tot een groot metaalbedrijf dat stalen ramen, hekken en verwarmingsinstallaties produceerde voor klanten in heel Nederland. Grote productiehallen verrezen buiten de binnenstad van Delft. Aan de Hooikade kwam een groot kantoor met administratieve ruimten en tekenzalen.

Het pand is uitgevoerd in stijl van “de nieuwe zakelijkheid”. Uiteraard kreeg het stalen ramen uit eigen productie. Het hoofdtrappenhuis heeft over de volle hoogte een decoratief glas-in-loodraam, ontworpen door de Hongaarse kunstenaar Vilmos Huszár.

Het gebouw huisvestte vanaf de jaren '80 de Sociale Dienst van de Gemeente Delft. Nu is het een bedrijfsverzamelgebouw voor creatieve industrie!

EERSTESTEENLEGGING

Legging van de ceremoniele éérste steen van Hooikade 13.
Op de linker foto, aan de linkerkant Ir. Gerrit Jan Braat 1888-1973, zijn echtgenote en drie dochters.
Foto's: collectie G.W. Sandberg.

 

HAVEN IN DE 17DE EEUW

Op deze schitterende oude stadskaart van Delft (Delfi Batavorum vernacule), afkomstig uit de atlas van J. Blaeu (1649), zijn De Kolk en de Hooikade duidelijk in beeld! Rechtsonder, waar de zeilschepen afgemeerd liggen. Zoveel historie op deze prachtige plek.