1  PD 4440 1 003

Ellen Rijsdorp

In het atelier van keramist Ellen Rijsdorp zie je de liefde voor klei terug in de objecten die ze op de draaischijf maakt. Ze zijn ondersteboven en dubbelwandig gedraaid, enerzijds geïnspireerd op elementen uit de natuur, anderzijds op fouten die ontstaan in het technische keramische proces. De schijnbare chaos wordt door een subtiele rand omkaderd en zo bedwongen.
Op de gedraaide objecten wordt een laag gekleurde vloeibare klei aangebracht in verschillende tinten. Al draaiend wordt het ritme erin geslagen. Deze structuur wordt na de biscuitstook ingewassen met glazuur. De gladbrand vindt plaats op 1220 graden. Tegenover de introverte, matte structuurhuid is er soms voor gekozen om de binnenvorm of de uitlopende punt af te werken met een extravert glanzend zilver- of goudluster.
De objecten balanceren op een rubber ring en kunnen op diverse manieren neergezet worden. De objecten ogen als fluweel, maar het is klei. Ze nodigen uit om betast te worden.
Bacinol is een tweede thuis voor Ellen Rijsdorp. Ze werkt er graag in haar atelier, maar voor de verkoop van haar werk reist ze door heel Europa. Daarnaast gaat ze regelmatig naar Jingdezhen in China voor werk en inspiratie.
Bij de TU Delft is Ellen actief als docent keramiek.
www.ellenrijsdorp.nl

2020 beeldentuin Ommen
Photo 2022 05 02 07 52 49ellen mariska