Events agenda 2024

IMG 9212

Chung Hsi Han op de kunstmuur

tot eind juli 2024

Tot eind juli 2004 hangt er mooi groot werk van de Delftse kunstenaar Chung Hsi Han op de kunstmuur van De Salon in Bacinol. Resilience’ heet de expo.
Chung vertelt: ‘De titel ontstond na het zien van een tenniswedstrijd. Een speler kwam terug vanuit een hopeloze positie. Vanuit het niets kwamen een paar slagenwisselingen en niemand kon bevroeden waar de energie vandaan kwam. De commentator werd lyrisch en noemde het woord ‘Resilience’ en plots werd me de titel van een reeks schilderijen in de schoot geworpen.
Deze schilderijen waren op sterven na dood. Laag over laag vond ik een weg. De linker was een te kleurig landschap waar niks te raden overbleef. De rechter ontstond door een fout in techniek waardoor crackelé ontstond die een mooi netwerk vormde. Die versterkte ik door verf weg te halen en toe te voegen plus het doek te draaien…
Zie ook: www.chunghsihan.nl

IMG 9933

Pakje Kunst in Bacinol

mei t/m augustus 2024

Een ouderwetse sigaretten-automaat gevuld met pakjes kunst. Te vinden in de hal van Bacinol. Voor 4 euro trek je een uniek kunstwerkje uit de automaat. Ook Bacinol-kunstenaars hebben kunst in de pakjes verstopt. Leuk verrassings-cadeau voor jezelf, voor vrienden of voor je schoonmoeder.

IMG 9626

Foto-expositie Frank Diemel

tot begin juni 2024

‘Dick en Frank’. Zo heet de foto-expositie in De Salon (in Bacinol) van Frank Diemel. Frank is als fotograaf (Frank Plaatwerk Fotografen) in Bacinol gevestigd. ‘Dick en Frank’ is een fotografisch reisverslag. Frank reisde vader Dick na die op 5 mei 1949 als dienstplichtig soldaat op Sumatra arriveert. Zijn vader houdt een dagboek bij van zijn verblijf in Indonesië. 75 jaar later reisde Frank Diemel zijn vader achterna met het dagboek als reisgids. In De Salon is een samenvattende impressie van die reis te zien. Met prachtige zwartwit-foto’s.Te zien tot begin juni. Opening zondag 14 april om 15.30 uur.

1180567

Uitdagende workshops 'Uit de klei getrokken'

donderdag 30 mei 2024 14.00 tot 16.00 uur

Naar verslag
'Uit de klei getrokken' is het thema van de workshop-middag op 30 mei in de ateliers van gebouw Bacinol aan de Hooikade 13. Het thema heeft te maken met de keramiekdagen die deze zomer in Delft gehouden worden. Maar uit de klei getrokken is veel meer dan werken met klei. Het is ook iets maken in 3D. Het is eigenlijk alles dat niet plat is. Zeven kunstenaars van Bacinol gaan 30 mei bij circa vijftig jongeren hun artistieke lef oprekken. Meer weten: info@ateliersbacinol.nl

Logo Ateliers Bacinol diner 4kant kader

Schuif aan bij het atelierdiner van Bacinol

vrijdag 26 april 18.30 uur

Eten in een restaurant is zóóóó 2023. Vrijdagavond 26 april kunt u dineren in zes kunstenaars-ateliers van Bacinol aan de Hooikade 13 in Delft. Dat is veel leuker!
Het werkt zo. Van de aangemelde gasten maakt Bacinol maximaal zes groepjes van elk zes gasten. Deze groepjes bezoeken in een vastgestelde route de ateliers van keramiste Ellen Rijsdorp, airbrush-alleskunner Joost Konings, sjabloondrukker en microscopist Rob van Es, collage-maker Edith Bons, ontwerper Annemiek van de Pol en microfotograaf Wim van Egmond.

In elke atelier kunt u smikkelen. Elke diner-gang duurt 25 minuten. Ondertussen kunt u samen met de kunstenaar de kunst in het atelier bekijken
Het culinaire aanbod mag er zijn. Van een gerecht van eetbare bloemen tot gado gado. En van versgemaakte warme vegetarische krokante hapjes tot gerechten van heerlijke (echt waar!) eetbare schimmels.

Het diner begint vrijdag 26 april om 18.30 uur (inloop vanaf 18.00 uur). Kosten: € 28,50 per persoon. Aanmelden kan via info@ateliersbacinol.nl. Na aanmelding stuurt Bacinol u een factuur. Na betaling is uw aanmelding een reservering geworden.
Aanmelden kan t/m 15 april.

Mono Lisa foto doort Dana Lamonda

Gluren bij Bacinol

zondag 4 februari

Op zondagmiddag 4 februari kun je niet alleen Gluren bij de Buren, maar ook bij Bacinol op de Hooikade 13 in Delft.
's Middags treedt Mono Lisa drie keer op in het atelier van Ellen Rijsdorp. Mono Lisa is de wat eigenzinnige band waar Bacinol-kunstenaar Wim van Egmond deel van uitmaakt. Aanvang: 13.30, 15.00 en 16.30 uur.
In de kleine ateliers is ook het duo Gevoelige Snaren een aanrader. Aanvang 12.45, 14.15 en 15.45 uur.
En bij Huszar kunt u deze middag genieten van Rain Dove.
Extra reden om 4 februari naar Bacinol te komen: alle ateliers zijn open! Kijken én luisteren dus.

Unknown

De streken van Hulst

t/m 8 maart 2024

Jessica Hulst exposeert tot en met 8 maart in het Stadskantoor Delft. Ze laat 50 boomstructuren zien. Fascinerend! Bacinol maakt graag ‘reclame’ voor Jessica. Ze vond haar inspiratie onder meer bij de Bacinol-kunstenaars Roos Wisse en Rob van Es. Ook is Jessica graag actief bij Bacinol-evenementen. Zo ontving zij in 2023 als Antonia van Leeuwenhoek bezoekers die in Bacinol op het Antoni van Leeuwenhoek-evenement afkwamen. Maar nu dus een heel eigen expo in het Stadskantoor Delft aan het Stationsplein 1. Onder de titel 'De streken van Hulst'. Van harte aanbevolen!

420537229 363357136311484 5714910821804894187 n

Walter Rast - to copy & to learn

januari t/m 25 maart 2024

Bacinol inspireert Walter Rast (1965, KABK)
In de in Huszar t/m 25 maart tentoongestelde werken, laat Walter Rast zijn studies naar de klassieken en de grote meesters zien. Het is de taak van kunstenaars om grote voorgangers te bestuderen om ervan te leren, zo is de mening van Walter Rast. Met de bedoeling om het geleerde in een eigen artistieke uitspraak te vertalen.
Dit heeft geresulteerd tot een aantal werken, alle met een opmerkelijk humoristische ondertoon, die nu te zien zijn op de Bacinol-wand in restaurant Huszar.

IMG 9124

Minotaura

vanaf 11 januari 2024

De oude rookcel in de hal van Bacinol wordt nu bewoond door een vrouwelijke variant van de minotaurus. Gemaakt door Bacinol-kunstenaar Joost Konings.

Events agenda 2023

IMG 8631

Microkunstmarkt in Bacinol

25 november 2023

Behalve de kunstmuur in De Salon, staat er dan ook een lange tafel vol microkunst in de hal van Bacinol. De kunstenaars hebben speciaal voor deze middag kleine en betaalbare kunstwerkjes gemaakt. Leuk voor ‘de heb’ en bijzonder als origineel cadeau onder de kerstboom. 

IMG 8536

Bacinol-kunstenaars tonen hun visitekaartjes

november en december 2023

Kunstenaars van de Vereniging Bacinol hangen tot eind van het jaar in De Salon (naast Huszar en dús in Bacinol). Een divers en veelkleurig overzicht. Visitekaartjes zeg maar voor iedereen die het werk van deze kunstenaars en workshopgevers nog niet kent. Kom maar kijken.

6cac50cd 49e0 4b56 b05e ecc0e5e56554jpg

Bacinol en Antoni van Leeuwenhoek

18 oktober 2023

In het Van Leeuwenhoek-jaar (2023) geven de kunstenaars van Bacinol uiteenlopende workshops met een Antoni-twist. Het Science Centre Delft van de TU-Delft ondersteunt dit.
Microscopie, Antoni-tattoos, microscopische diertjes natekenen of boetseren, doosjes ontwerpen voor Antoni-kauwgum, zelf een Van Leeuwenhoek-microscoop maken, lino-workshops. En meer. Binnen en buiten Bacinol. Zo gaven Ellen Rijsdorp en Roos Wisse op 18 oktober twee workshops in de Oude Kerk van Delft. Ook daar keek Antoni over hun schouders mee. Goed om te weten: er komt nog meer aan ….

Image3

Cultuurbarbaren in Bacinol

15 oktober 2023

Speciaal voor het festival hebben we een dag vol met workshops georganiseerd die draait om de wereldberoemde Antoni van Leeuwenhoek. Jij kunt zelf aan de slag in de ateliers van de kunstenaars! Je doet mee aan twee workshops waarin je echt iets bijzonders gaat maken. Tussendoor krijg je limo en wat lekkers van restaurant Huszar.

Dood dier geel blok

Herfstsalon en altelierroute

7 en 8 oktober 2023

Annemiek van de Pol, Edith Bons, Ellen Rijsdorp, Joost Konings, Rob van Es, Roos Wisse en Yara Konings doen mee aan de Herfstsalon en atelierroute.

De Delftse atelierroute in gebouw Bacinol is op zaterdag 7 en op zondag 8 oktober 9 (beide dagen van 12.00 tot 17.00 uur) . De ateliers zijn dan open voor bezoekers. Kunstenaars laten zien waar ze mee bezig zijn en tonen hun werk.

Op donderdag 5 oktober begint de Herfstsalon in het Prinsenkwartier aan het Agathaplein. Delftse kunstenaars laten daar een recent voorbeeld van hun werk zien. De opening is vrijdag 6 oktober om 16.00 uur. Met een wandelgidsje kunnen bezoekers op 7 en 8 oktober vanaf het Prinsenkwartier op stap om een of meer van deze kunstenaars in hun atelier te bezoeken. De Herfstsalon loopt tot en met zondag 12 november.

IMG 8040

Herman Zonderland in de Salon van Huszar

september en oktober 2023

Fotografie is spelen met licht, het componeren van een beeld, omgaan met techniek. Fotografie is reizen, op bijzondere plekken komen en veel mensen ontmoeten. Fotografie is communiceren. Fotografie is prachtig.
Laten zien hoe het is. Het klinkt simpel en dat is toch waar ik als fotograaf naar streef. Voor mij betekent ‘laten zien hoe het is’ respect voor de mensen en situaties die ik vastleg en interesse in het verhaal achter de opdracht. Het betekent ook dat techniek en beeldcompositie er zijn om dat verhaal te ondersteunen. Nooit als doel op zich.
Ik ben all-round fotograaf en laat dit graag zien met diverse foto’s op verschillende materialen.
Daarnaast een slideshow met als titel KIJK KUNST…!

Img 68863 1.jpeg

Open Monumentendag

9 en 10 september 2023

Bacinol staat in het teken van microscopist Antoni van Leeuwenhoek.
Niet onlogisch, want het is in 2023 het Antoni van Leeuwenhoek-jaar!
Op beide dagen (zaterdag vanaf 10.00 uur, zondag vanaf 12.00 uur) wandelt Antoni van Leeuwenhoek in eigen persoon in en rond het gebouw aan de Hooikade. Leuk om eens kennis te malen met deze beroemde Delftenaar.
Bij kunstenaar Rob van Es kan men door de microscoop naar korstmossen kijken: de ‘vaste bewoners’ van menig monument in Delft. Je kunt hier ook zelf een microscopisch preparaat maken.
Bij kunstenaar en microscopist Wim van Egmond kunnen bezoekers op een originele manier zelf een Van Leeuwenhoek-microscoop maken. En wat is er leuker om met je zelfgemaakte preparaat te ontdekken hoe goed zo’n eigenhandig geknutseld mini-microscoopje werkt!
En er is meer te doen in Bacinol tijdens Open Monumentendag Delft.
Bij Huszár is live muziek te horen.

Ook deze ateliers zijn open, met activiteiten geïnspireerd op Van Leeuwenhoek:
 - Roos Wisse – Natekenen van een uitvergroting.
 - Joost Konings – Tattoo-workshops, waarbij microscopisch kleine diertjes (tijdelijk) mega op je arm komen.
 - Edith Bons – Rondkijken in haar atelier naar haar bijzondere collages en andere kunstwerken.

En natuurlijk is restaurant Huszár open en kan ook de rest van het Bacinol-gebouw verkend worden. 
Antoni van Leeuwenhoek wijst u graag de weg in dit markante gebouw voor Delftse creatievelingen.

Img 4189.jpeg

Talentboost voor Delftse jongeren

1 juni 2023

Jongeren kunnen deze maand in ateliercomplex Bacinol terecht voor een boost van hun talenten. Met steun van de gemeente Delft geven de kunstenaars hier workshops die jongeren uitdagen om nieuwe wegen in te slaan. Dat doen ze door kennis te maken met nieuwe technieken, maar ook door op een andere manier naar het maken van kunst te kijken. Bij keramiste Ellen Rijsdorp staan experimenten met verschillende soorten klei centraal. Annemiek van de Pol leert jongeren hoe je unieke logo’s kunt ontwerpen. Bij Rob van Es kunnen deelnemers tekenen met de verkeerde hand en verven met lapjes. Joost Konings gaat airbrushen. Roos Wisse leert hoe je als duo al samenwerkend boven jezelf kunt uitstijgen. En Edith Bons laat jongeren anders kijken naar beelden, met verrassende collages als resultaat.
Kunstenaar Rob van Es: ‘Wat we dus vooral doen is jongeren buiten hun comfortzone brengen. Dan ontstaat er ruimte voor het artistieke avontuur’.
Ben je tussen de 14 en 27 jaar en wil je meedoen? Stuur dan een mailtje naar info@ateliersbacinol.nl.
Aanmelden kan nog tot 25 mei 2023.

IMG 6674

Bacinol in het Vermeer Centrum Delft

13 april t/m 29 mei 2023

Kunstenaars van Bacinol maakten de afgelopen tijd bijzondere op Vermeer geïnspireerde werken. Die zijn t/m 29 mei te bekijken in het Vermeer Centrum Delft aan de Voldersgracht 21. Een mooie aanvulling op de collectie daar. Vermeer is interessant. Maar minstens zo interessant is hoe 350 jaar later eigentijdse kunstenaars een artistieke link leggen naar de Delftse meester.
Het gaat om werk van Joost Konings, Annemiek van de Pol, Wim van Egmond, Edith Bons, Roos Wisse, Elise Kloppers en Rob van Es.
Tot en met zondag 29 mei te zien op de tweede etage van het Vermeer Centrum Delft.
Locatie: Voldersgracht 21, 2611 EV Delft
Openingstijden: maandag t/m zondag 10.00 tot 17.00 uur

IMG 5475

In de flow van Judith Aardse

13 april t/m 29 mei 2023

Lijn na lijn na lijn na lijn... Het werk van de Delftse kunstenaar Judith Aardse is meditatief en brengt zowel haarzelf als de aandachtige toeschouwer in een flow. Tot eind mei zijn haar grote tekeningen in Bacinol te zien in De Salon (naast restaurant Huszar).
Zelf zegt Judith: 'Het herhalen van lijnen geeft mij rust. Deze intuïtieve manier van werken is ontstaan vanuit de zoektocht naar balans in mijn leven.'

332879298 521134376606019 8564165395653970043 n

Kunstenaars van Bacinol in de Salon van Huszar

25 en 26 februari 2023

Zaterdag 25 en zondag 26 februari tonen de kunstenaars uit Bacinol  het hele weekend werk geïnspireerd op Johannes Vermeer in de Salon van café/brasserie Huszar.
Er zijn op beide dagen in de ateliers ook workshops: van 13.00 tot 17.00 uur. Alles zit vol. Dat wel.
Wordt supergezellig!
Locatie: ateliers in Bacinol 2, Hooikade 13, Delft.

Illustratie Vermeerdag

Vermeer-dag in Bacinol

26 februari 2023

Zondag 26 februari organiseren de kunstenaars van Bacinol 2 een Vermeer-dag.
Die dag is er keuze uit 6 verschillende workshops. Allemaal geïnspireerd op het werk van Johannes Vermeer.
Ben je tussen de 10 en 100, dan kun je deelnemen aan één of meer van onderstaande workshops.

Het workshop-aanbod

Kunstenaar Edith Bons - Collage maken van het werk van Vermeer
Kunstenaar en grafisch vormgever Annemiek van de Pol - Het perspectief van Vermeer
Kunstenaar Joost Konings - Je eigen Vermeer schilderen
Keramist Ellen Rijsdorp - Vaasje maken uit de tijd van Vermeer
Papierkunstenaar Elise Kloppers - Structuren in de schilderijen van Vermeer
Kunstenaar Rob van Es - Een eigen sjabloondruk maken aan de hand van een schilderij van Vermeer

Aanvang: 13.00, 14.30 en 16.00 uur (de workshop duren een uur).
Kosten: per workshop €12,50 óf passe-partout 3 workshops €30,-. Contant betalen op de locatie. 
Locatie: ateliers in Bacinol 2, Hooikade 13, Delft.
Aanmelden: kan t/m 23 februari via het aanmeldformulier op deze pagina.

IMG 4768

Heel veel gluren bij Bacinol

5 februari 2023

Met twee acts bij de kunstenaars van Bacinol én een superband bij Huszar (ook Bacinol) gaat zondagmiddag 5 februari het dak eraf aan de Hooikade 13! Die dag is het Gluren bij de Buren in Delft. Bacinol heeft dit huiskamerfestival tot kunst verheven. Vandaar dat deze zondagmiddag ook de meeste ateliers open staan voor het publiek. Altijd leuk om de kunstenaars tussen de bedrijven door aan het werk te zien.

Vier Maten, Jaap Kaiser en Cristina
In het atelier van kunstenaar Joost Konings speelt Christina virtuoos elektrische gitaar en bij Rob van Es en in andere ateliers speelt Jaap Kaiser de sterren van de hemel met z’n klassieke gitaar. In Huszar wordt het ook genieten. Hier speelt de band Vier Maten. Vrolijke liedjes en fijne meezing-covers zijn hun specialisme.
Het gebeurt allemaal tussen 12.00 en 17.00 uur in blokken van steeds een half uur. Toegang is gratis, maar een gift in de geldbus voor de artiesten is zeker welkom!
Het belooft 5 februari nog lang onrustig te blijven in Bacinol aan de Hooikade 13.

IMG 5753

Amuse Vermeer

t/m 10 februari

De expositie 'Bacinol ontmoet Vermeer' in het stadskantoor van de gemeente Delft is verlengd tot 10 februari. En laat die datum nou precies het officiële startmoment zijn van het Vermeerjaar. De Vermeer-gerelateerde kunstwerken van de Bacinol-kunstenaars kunnen dus de boeken in als de amuse van het Vermeerjaar.Gaat het zien: op alle werkdagen in het stadskantoor aan het Stationsplein. Je kunt er trouwens ook een brief aan Vermeer schrijven.

Img 4678.jpeg

Wilma Keizer in de Salon van Huszar

januari en februari 2023

De Delftse kunstenaar Wilma Keizer steelt met twee grote schilderijen tot en met maart de show in De Salon. In deze exporuimte in Bacinol (naast brasserie Huszar) laat zij twee door Monet geïnspireerde waterlandschappen zien. Maar dan niet met dromerigheid van de Franse meester, maar met de speelse dwarsigheid van Keizer.